AEROS 2013

AEROSouth European Show and Exhibition

SLOVENIJA leži na idealni geografski lokaciji v centru južne Evrope in jo povezuje z dobrimi cestnimi, železniškimi in ostalimi povezavami.

MARIBOR je na vozlišču poti, ki povezujejo Južno Avstrijo, Zahodno Madžarsko, Severozahodno Italijo, Hrvaško, Bosno in Srbijo, ter predstavlja most v povezavi germanskih in slovanskih narodov.

Je drugo največje mesto v Sloveniji in je v bližini večjih regijskih središč, kot npr. Ljubljana, oddaljena 120 km, Avstrijski Graz (60 km), Dunaj (260 km), Budimpešta (340 km), Zagreb (120 km), Beograd (500 km), Trst (250 km).

V neposredni bližini centra mesta je mednarodno letališče Edvarda Rusjana, z novim potniškim terminalom, ki z ustrezno opremo in infrastrukturo lahko sprejme letala vseh rangov.

Južna Evropa in Zahodni Balkan imata zelo bogato letalsko tradicijo in veliko število pilotov, jadralcev, padalcev in ostalih letalcev, organiziranih v številnih klubih, šolah letenja in ostalih letalskih organizacijah.

Stanje letalskega parka kliče po obnovi, saj gre v večini primerov za starejša letala, ki so dražja za letenje in vzdrževanje. Obenem pa na trg vstopa večje število novih ponudnikov, ki bistveno spreminjajo ustroj in stanje v letalstvu, tako, da mu včasih tudi zakonodaja ne uspe slediti. Obenem smo priča razmahu ti. » alternativnih » oblik letenja, ki s svojo dostopnostjo in popularnostjo večajo število navdušencev v letalskem športu.

AEROS želi vsa tekoča dogajanja v letalstvu povezati s turističnim in gospodarskim potencialom celotne regije, ter dodatno prispevati k razvoju,  popularizaciji in povezovanju v tej zanimivi športni in gospodarski panogi.

Cilji:

 1. Izrabiti prosto infrastrukturo Letališča, prenočitvenih kapacitet in turistične ponudbe Maribora ter okolice.
 2. Maribor in Slovenijo postaviti na zemljevid letalskih sejmov in letalskega Air Show-a v širši regiji, s povezovanjem ljubiteljev letenja ter letalcev iz področja Slovenije, Južne Avstrije, Vzhodne Madžarske, SZ Italije, Hrvaške, Bosne, Srbije in Makedonije.
 3. Povečati letalski turizem lastnikov športnih letal, predvsem iz zahodne Evrope (Anglija, Francija, Nemčija, Belgija, Nizozemska, Švica, Avstrija) kjer je le-ta zelo razširjen med številnimi lastniki letal.
 4. Vključiti v razvijajoče se gospodarstvo predvsem na področju gradnje letal in opreme, tudi slovenske podjetnike (Češka in Slovaška sta v zadnjih 10 letih na tem področju naredili nesluten razvoj in glavno tržišče za njihova letala ni samo Evropa, ampak predvsem ZDA. Na Češkem in Slovaškem deluje preko 20 različnih proizvajalcev letal predvsem na področju ultralahkih letal).
 5. Zediniti ponudbo na področju letalstva v regiji (klubi, letalske  šole, vzdrževalne organizacije, operaterji, proizvajalci, posredniki, ponudniki opreme, izvajalci dejavnosti, itd.) in jo koncentrirano prikazati potencialnim uporabnikom.
 6. Dvigniti ponudbo iz področja letalstva, predvsem za potrebe razvijajočega se turizma na različnih segmentih (turizem za petične goste, masovni turizem, adrenalinski turizem, itd.).
 7. Povezava turističnih kapacitet regije s potencialnimi gosti iz naslova letalstva.
 8. Prepoznavanje Maribora kot sejemskega mesta.
 9. Povečevanje zanimanja mladih za tehnične poklice, predvsem iz področja letalstva. (npr. obstaja deficit letalskih mehanikov)
 10. Povečevanje zanimanja za letalstvo ter večanje števila članov v letalskih klubih, letalskih šolah, itd.

Razvojni koraki:

Oblikovanje vsakoletnega dogodka, ki bo postal tradicionalen po svojem pojavljanju in svoji osnovni zasnovi ter bo v zreli fazi, vsako leto v Maribor in regijo privabil  cca 100.000 gostov, predvsem iz južne Evrope ter Zahodnega Balkana.

Jačanje  osnovnih elementov na katerih sloni AEROS in njihova izpopolnitev do sledeče stopnje:

 • Letalski sejem v količini med 80 do 100 razstavljavcev iz celega sveta (predvsem Amerike in Evrope), kjer se predstavljajo vse pomembne novosti iz področja športnega in poslovnega letalstva, padalstva, jadralstva in ostalih letalskih panog.
 • Air Show z vsakoletnim nastopom letalske akrobatske skupine ter adrenalinsko atraktivnega letalskega programa.
 • »Fly In » obisk dogodka evropskih pilotov s svojimi letali, njihovo druženje, zabava, izmenjava izkušenj ter povezovanje – Tako lahko postane Maribor na letalskem področju povezovalec med piloti zahodnega Balkana in preostale Evrope.
 • »Adrenalin fest«, prepoznavanje prireditve tudi iz vidika pestre adrenalinske ponudbe, ki jo ta šport lahko ponudi (skok v tandemu z padalom, akrobacije z jadralnim letalom, polet z športnim akrobatom, letenja na krilih letala (privezan seveda), polet z lovskim vojaškim reaktivcem v stratosfero, polet z balonom, polet z motornim zmajem, itd. )
 • Vojaški del – vsako leto želimo predstaviti vojaško letalstvo in ostalo vojaško tehniko vojska ene od sosednjih ali prijateljskih držav. Letos se predstavlja slovenska vojska in negovalci tradicije 101. ameriške padalske divizije, ki se je proslavila v bojih za Normandijo. S tem damo temu dogodku tudi neko politično noto, saj si želimo, da tudi generalštab Slovenske vojske in Obrambno ministrstvo postane dejaven akter povezovanja armad sosednjih držav, predvsem v smislu jačanja miroljubnosti, prijateljstva in sožitja.

Mariborskemu in slovenskemu turizmu ponuditi dodatne usluge in elemente trženja.

Ponuditi razvijajoči se letalski športni panogi sodoben in profiliran pristop glede na različne potrebe posameznih segmentov klientov.

Sooblikovati image-a Maribora in Slovenije, kot atraktivne, žive in zanimiva turistične destinacije.

Značilnosti letalskega dogodka AEROS 2013 :

 • 28. In 29. September na Letališču Edvarda Rusjana Maribor,
 • pričakovano število razstavljavcev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Madžarske, Italije, Avstrije, Nemčije, Češke in Slovaške je med 20 in 30,
 • pričakovano število pilotov, jadralcev, padalcev in ostalih letalcev (paraglajderjev, modelarjev, zmajarjev, itd.)  iz tujine je med 300 in 500  ter Slovenskih letalcev, ki jih je preko 1.000,
 • pričakovano število ostalih obiskovalcev v obeh dnevih je med 20.000 in 35.000,
 • letalski sejem z možnostjo testiranja letal v zraku.

–          Jadralna letala

–          Ultralahka letala

–          Helikopterji

–          Gyrokopterji

–          Športna letala

–          Poslovna letala

–          Letala za izvajanje določenih del v zraku (snemanje, obramba proti toči, prevozi bolnikov, itd)

 • druženje letalcev z letalsko konferenco (referati oz. predavanja ali predstavitve na različne bolj ali manj strokovne teme iz področja letalstva, kot so uporaba dizel in elektro motorjev v letalstvu, predstavitev g. Lenarčiča in njegovega poleta na severni pol,  itd.),
 • adrenalinski program – polet z letalom, akrobacije z jadralnim letalom, skok v tandemu, polet z vojaškim reaktivnim letalom, polet z gyrokopterjem, polet s helikopterjem, uporaba simulatorjev letenja, uporaba za testiranje »G obremenitev«,  itd.,
 • letalski program v zraku (Red Bull, vojaško letalstvo, akrobati, padalci, akrobacije jadralnih letal, itd.),
 • predstavitev slovenske vojske  z letalsko in ostalo vojaško tehniko, itd.,
 • predstavitev opreme in orožja pripadnikov 101. ameriške padalske divizije, ki je v II. svetovni vojni slavila v bojih za Normandijo,
 • gostinska ponudba,
 • VIP,
 • »Hangar Party« v soboto med 18.00 in 22.00 za vse povabljence, nastopajoče, udeležence, pilote in letalce ter obiskovalce z živo glasbo v letalskem hangarju.

Andrej Gregorič,

AEROS 2013